Nova població de samaruc!

Un nou pas per salvar el samaruc de l’extinció

2019 ha tornat a ser un any important pel samaruc, el petit peix d’aigua dolça, en perill crític d’extinció.  En el marc del projecte SOS Samaruc, liderat per Paisatges Vius i recolzat per Andrena, hem restaurat la llacuna de Cala Justell, per crear una nova població d’aquesta espècie. L’abril de 2019, els tècnics del Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l’Ebre, socis científics del projecte, hi van alliberar 2000 samarucs, procedents de la cria en captivitat. 
Aquesta llacuna, situada al costat de la Central Nuclear de Vandellòs, a l’Espai Natural de La Rojala – Illa del Torn, va ser restaurada el 2018 gràcies a una subvenció del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
La llacuna es va poblant de vida. Diversos grups de algues asprelles, indicadores de bona qualitat, estan creixent a la llacuna. Els samarucs alliberats a la primavera ja hi han criat, i hi hem pogut observar molts alevins!  El samaruc és un de dels vertebrats més amenaçats del món. Les causes de la seva regressió són la destrucció y degradació de seu hàbitat, que son las llacunes i estanys d’aigua dolça i neta, properes al litoral. La competència amb espècies invasores, com per exemple la gambúsia, també es nefasta para el samaruc. El projecte SOS Samaruc de l’Associació Paisatges Vius va guanyar un ajut del Fons Andrena 2014. Des de llavors, Andrena i Paisatges Vius han continuat treballant junts en aquest projecte tan extraordinari. 

Si t'ha agradat aquesta publicació, comparteix-la a les xarxes socials

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email

Escriu un comentari

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Últimes noticies