Basses temporànies a l'Albera
Els estanys temporanis mediterranis, ambients poc coneguts d’extraordinària riquesa.
La Gutina és una finca vitivinícola ecològica situada al peu de l’Albera, en un ambient mediterrani de terraprim. Entre dòlmens i vinyes, hi ha un sistema d’estanys temporanis, d’extraordinària riquesa natural, i d’especial bellesa. Les Basses i tolls temporers mediterranis són hàbitats considerats d’interès prioritari per la Unió Europea (*3170).
Les basses temporànies són molt valuoses per la seva única biodiversitat, però són sistemes profundament amenaçats, per la facilitat per fer-los desaparèixer, i per ser considerats, per la població i sovint també per l’administració, com aiguamolls de segona categoria.

El projecte IAEDEN-UVIC-ANDRENA
El 2015, es va restaurar un tercer estany temporani a la finca de La Gutina, l’Estany del Prat dels Rosers. La restauració es va fonamentar en un rigorós estudi previ, de caracterització geomorfològica i hidrològica, que posem a disposició del públic. Els interessats poden sol·licitar-lo per correu a agalles@andrena.cat
Es va fer una intervenció parcial al veí Estany d’en Negre, s’han fet petites intervencions de manteniment, i el Grup d’Ecologia Aquàtica de la UVIC en fa seguiments físico-químics, limnològics, i botànics, sempre que hi ha hagut suficient nivell d’aigua.
Un dels aspectes més complexos de la restauració ha estat la recuperació del perfil topogràfic per revertir el confinament dels organismes a les depressions o antics recs de drenatge.
No es van fer rebaixes topogràfiques al Prat dels Rosers per respectar el banc de propàguls.

Seguiment botànic:
- Estudi del banc de llavors al laboratori de la Universitat de Vic
- Inventari florístic de les basses. Cal destacar l’aparició de la rara Elatine brochonii a l’estany del Prat dels Rosers i Polygonum romanum a l’Estany d’en Negre.
Seguiment limnològic de les basses:
- Conèixer la hidrologia. S’han instal·lat dataloggers, per mesurar en continu la profunditat i la temperatura de l’aigua.
- Avaluació de l’estat ecològic amb els índexs QAELSe2010 i ECELS.
- Seguiment dels macroinvertebrats i microcrustacis.
Algunes conclusions destacables del darrer informe 2019:
- Les basses Cardonera i Rajoleria han gaudit d’una bona/molt bona qualitat de l’aigua.
- La riquesa en espècies del Prat del Rosers i la Rajoleria ha incrementat amb els anys.
- L’Estany del Prat dels Rosers ha tingut hidroperíodes massa curts com per permetre l’establiment d’ecosistemes aquàtics complexes. Tot i així, hi han aparegut espècies molt interessants, com el copèpode Diaptomus cyaneus i l’hidròfit Elatine brochonnii.
- Al llarg dels quatre hidroperíodes estudiats, s’ha observat una millora progressiva de l’estat ecològic del Prat dels Rosers.
- L’estat ecològic de les basses de la Gutina és millor que la mitjana del conjunt d’estanys temporanis de Catalunya.
- El restabliment del règim d’inundació temporani al Prat dels Rosers ha permès una exitosa recuperació del poblament florístic singular d’aquests hàbitats.
- Tanmateix, els curts períodes d’inundació no han permès observar poblacions grans i estables de les plantes pròpies d’aquests ambients temporanis.

Agraïm la col·laboració de: