S.O.S. Samaruc

Recuperació de llacunes litorals per a la conservació d’un peix en perill crític d’extinció.

El samaruc (Valencia hispanica) és un petit peix endèmic dels estanys litorals del Sud de Catalunya i del País Valencià. Es troba en greu perill d’extinció per la degradació del seu hàbitat i per la competència amb la gambúsia, un peix invasor.

Samaruc (Valencia hispanica) ©Ferran Aguilar
Samaruc (Valencia hispanica) ©Ferran Aguilar

Actualment, els estanys litorals de L’Ametlla de Mar (Baix Ebre) són refugi de bona part de les poblacions mundials de samaruc, pel seu bon estat ecològic i per la poca presència de gambúsia. En aquests estanys també trobem nuclis de fartet (Aphanius iberus), un altre peix ciprinodòntid ibèric, que es troba també amenaçat.

Llacuna de l’Estany Tort, primavera 2018
Llacuna de l’Estany Tort, primavera 2018

Actuacions

Totes les excavacions s’han efectuat seguint les indicacions d’estudis hidrogeològics, encarregats específicament per a les necessitats del projecte.  Després de la restauració, l’estat ecològic de les llacunes és avaluat periòdicament, mitjançant els índexs QAELS e2010 i ECELS. 

  • L’Estany Tort (L’Ametlla de Mar, Baix Ebre). Restauració de l’estany (gener 2015), desaparegut a finals dels anys 70 per colmatació i activitat humana. Alliberament (maig 2016) de samarucs procedents de la cria en captivitat a les instal·lacions del Centre Ictiològic de Poblenou del Delta.
  • Llacuna del Port de l’Estany (L’Ametlla de Mar, Baix Ebre). Restauració de la llacuna, desapareguda per colmatació i desconnectada del mar a causa de la construcció d’una carretera. Alliberament de samarucs (abril 2017).
  • Llacuna de Torrent del Pi (L’Ametlla de Mar, Baix Ebre). Aquesta llacuna estava en ràpid procés de colmatació. S’ha ampliat l’hàbitat disponible per als samarucs i fartets, afegint dues llacunes més al sistema.
  • Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de L’Ebre Suport en forma de materials i equips.
  • Cala Justell (Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant, Baix Camp) Creació d’una nova llacuna litoral
  • Reserva Integral de l’Illa de Buda, Montsià. Creació d’una nova llacuna litoral gràcies a la donació de l’empresa Grup Giró.

Llacuna de Torrent del Pi, abans i després de la restauració.

©Dani Sierra enfocat.catPort de l'Estany
©Dani Sierra enfocat.catPort de l’Estany
©Dani Sierra enfocat.cat
©Dani Sierra enfocat.cat

L’extraordinari valor de les llacunes litorals

Els estanys litorals són considerats hàbitats d’interès prioritari per la Unió Europea (*1150 Llacunes litorals). Moltes de les llacunes litorals europees o bé han desaparegut o bé es troben degradades.

Les llacunes i maresmes litorals realitzen funcions de vital importància, com l’esponjament dels temporals marins.

A L’Ametlla de Mar trobem llacunes molt ben conservades, d’aigües transparents, poblades per plantes aquàtiques com l’asprella (Chara hispida) i l’embolicada (Potamogeton pectinatus). Són llacunes d’origen freàtic amb influència marina, situades a la desembocadura de rambles mediterrànies, i envoltades per jonqueres, canyissars i una rica vegetació dunar.

Llacuna del Port de l’Estany © Jordi Alay
Llacuna del Port de l’Estany © Jordi Alay

Aquest projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de L’Ametlla de Mar, de la Generalitat de Catalunya (Departament de Territori i Sostenibilitat) i de la Fundación Biodiversidad (Ministerio de Medio Ambiente).

Ajuntament de l'Atmetlla de Mar

Fundación Biodiversidad

Generalitat de Catalunya Departament de Territori i Sostenibilitat

Donacions

Vols ajudar-nos a seguir amb aquesta feina? Destinem el 100% de les donacions rebudes als projectes de restauració.