TAO, “GLORIA”, & NATURAL CLIMATE SOLUTIONS.

Camí trencat a la Cala de l'Estany Tort

Se n’ha parlat molt, del temporal Gloria, i dels estralls que ha provocat. També dels estralls que provocaran futurs temporals, futures sequeres, futurs fenòmens climàtics extrems.

Des del Neolític, els humans lluitem per controlar la naturalesa. Ara que hem entrat a l’Antropocè, la naturalesa sembla “descontrolada”, a causa dels canvis i inestabilitats sistèmiques provocats per la nostra espècie. Moltes veus demanen ser encara més rígids: fer més dics, més canals, més esculleres, més murs de contenció.

A Fundació Andrena creiem que cal potenciar la restauració d’ecosistemes protectors: sistemes dunars, llacunes litorals, maresmes, boscos de ribera, basses de laminació, aiguamolls…  Cal recuperar les funcions d’aquests ecosistemes, els quals poden absorbir i esponjar les inundacions, els temporals i els impactes de les onades. 

Són ecosistemes dinàmics i flexibles, poden canviar de forma i de volum. No passa res si s’omplen de sorra, de fang, de pedres. Són com una esponja.

Entrada de sorres a les dunes de l’Estany Tort. Les llacunes litorals són ambients flexibles.

 

El nostre treball com a fundació s’emmarca en l’estratègia NATURAL CLIMATE SOLUTIONS:

“Ja és massa tard per evitar un escalfament promig de 1,5ºC, només a través de la reducció d’emissions. Això implica la necessitat urgent d’implementar estratègies de captura de carboni.

Estudis recents suggereixen que un 30% de la mitigació requerida de l’efecte hivernacle, es podria aconseguir mitjançant restauració ecològica. Tanmateix, aquesta estratègia, de moment, només rep un 2,5% dels fons destinats internacionalment a mitigació.

A través de la restauració de boscos, manglars, maresmes i praderies de fanerògames marines es podria assolir un 37% dels objectius de captura de carboni.”

Aquests ecosistemes, per tant, no només ens protegeixen de les inundacions, sinó que mitiguen les emissions d’efecte hivernacle que estan desestabilitzant el nostre sistema. També actuen com depuradores, netejant l’aigua; poden moderar el clima local, preservar la salut del sòl i són la llar de milions d’animals i plantes.   

A Fundació Andrena fem cas de l’opinió de científics com Narcís Prat  (recomanem també el següent vídeo), Carles Ibáñez, i ens agraden recomanacions com les que ha publicat recentment el Colegio Oficial de Geólogos.

Els savis taoistes, fa mil·lennis, van mostrar que front als fenòmens de la vida, és molt més eficient ser FLEXIBLE, ser adaptatiu i defugir la rigidesa.

Si volem prosperar com a civilització, potser ens caldrà transformar i flexibilitzar les nostres comunitats, anar a favor de la naturalesa, per fer-les més resilients. Ser com l’aigua, que s’adapta a l’entorn que troba.

Estany Tort Gloria
El temporal Gloria ha transportat grans quantitats de plàstics a L’Estany Tort.

 

Si t'ha agradat aquesta publicació, comparteix-la a les xarxes socials

Compartició en facebook
Facebook
Compartició en twitter
Twitter
Compartició en linkedin
LinkedIn
Compartició en email
Email

Escriu un comentari

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Últimes noticies